Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ez történt a héten közoktatás-ügyben

Miskolc. Eső. Demonstráció.

Miskolcon szakadó esőben egy-kétezer ember gyűlt össze a Herman Ottó Gimnázium elé meghirdetett keddi demonstráción. Országszerte több helyen, Békéscsabán, Budaörsön, Győrött, Hajdúszoboszlón, Pécsen, Sopronban, Szegeden, Szombathelyen és Veszprémben is szerveztek szolidaritási demonstrációt. Budapesten is több százan tüntettek a Szabadság téren. A tanárok többek között szabad tankönyvválasztást és a pedagógus-életpályamodell módosítását követelték. A tüntetésről az Origo is közölt összefoglalót. Ha érdekli a teljes demonstráció, itt nézheti meg:

Közben meglett a 30 ezredik támogató is

... és hol van még a vége? Ha Ön is csatlakozna a Herman Otto nyílt leveléhez, akkor a tanítanék.com-on teheti meg.

25 pontról szavaztak

25 pontról szavazhatott még kedden az Origo olvasóközönsége, amit másnap ki is értékeltek. Több mint 15 ezren szavaztak, a nem reprezentatív felmérésnek tekinthető válaszokból kiderül, hogy a diákoknak kedvező kérdésekben a szavazók egyetértenek a petícióban leírtakkal, de a tanárok foglalkoztatásával kapcsolatos pontoknál már árnyaltabb a helyzet.

A pedagógusokkal 9 kérdésben kevésbé szimpatizálnak

A szavazók 38 százaléka nem ért egyet azzal, hogy meg kell szüntetni az öregségi nyugdíjkorhatárt elérők automatikus foglalkoztatási tilalmát. Nem tennék automatikusan lehetővé, hogy az öregségi nyugdíjban lévők – nyugdíjuk folyósítása mellett – tovább dolgozhassanak. A kérdéssel megkeresték a pontokat meghirdető Pedagógusok Szakszervezetét is. Szerintük:

nem automatikus továbbfoglalkoztatásról van szó, hanem lehetőségről. Vagyis a munkáltató dönt arról, hogy szükség van-e arra, aki elérte a nyugdíjkorhatárt.

Vagyis az ellenérzés abból származhat, hogy az érintettek féltik munkahelyüket. Nem gondolták végig, hogy a jelenlegi szabályok alapján tanév közben el kell küldeni a pedagógust - áll közleményükben.

A Kliknek viszont mennie kell

Két esetben is leszavazták az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó Oktatáskutató és Fejlesztési Intézet által is bírált (a tanulmányt itt olvashatja) Klebelsberg Intézményfenntartó Központot. A Kliket a szavazók  csaknem 90 százaléka elutasítja, magyarán az iskolákat visszahelyezné korábbi fenntartói felügyelete alá.

Mendrey László bojkottálna, Galló Istvánné tárgyalna

Az iskolatitkárok is csatlakoztak a pedagógusokhoz

A Nevelő és Oktató munkát Közvetlenül Segítő munkatársak támogatásgyűjtő lapján lehet csatlakozni a kezdeményezéshez, melynek célja, hogy a 2008. évi közalkalmazotti bértáblát megváltoztassák, mert elmondásuk szerint 8 éve egy fillér béremelést sem kaptak.

Na jó, Mendrey László is tárgyalna

A Népszabadságban szombaton megjelent interjúban a szakszervezeti vezető jelezte, hogy a meghívás elfogadása és visszautasítása mellett is szóltak érvek, és végül úgy határoztak, elmennek az első tárgyalásra. Mendrey László a Népszavának beszámolt arról is, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmánya hozta meg a döntést péntek délelőtt. A szakszervezet vezetője szerint szoros volt a döntés, mert sokan nem látják biztosítottnak, hogy ez érdemi eredményekkel járó kerekasztal lesz. Elmennek, megnézik, de ha azt tapasztalják, hogy újabb terelés, látszatintézkedés csupán, akkor azon nyomban felállnak az asztaltól – hangsúlyozta. Jelezte, hogy a döntésben ő nem vett részt.

Czunyiné feje hullott

Szomnaton Balog Zoltán az EMMI minisztere bejelentette, hogy távozik Czunyiné Bertalan Judit a köznevelési államtitkári posztról. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár ezentúl mindkét területért felelős államtitkár lesz. 

0 Tovább

Czunyiné feje hullott

Távozik Czunyiné Bertalan Judit a köznevelési államtitkári posztról. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár ezentúl mindkét területért felelős államtitkár lesz. Az pedig megvan, hogy hét elején még tüntettek is ellene, ugye?

A hivatalos bejelentés

0 Tovább

Az iskolatitkárok is csatlakoznak a pedagógusokhoz

Minden oktatási intézményben, nem pedagógus munkakörben dolgozók (iskolatitkárok, pedagógiai asszisztensek, rendszergazdák, egyéb technikai dolgozók, valamint iskolán kívül óvodai, bölcsődei dolgozók)!

Kérjük a 2008. évi közalkalmazotti bértábla azonnali megváltoztatását, ugyanis lassan 8 éve egy fillér béremelést nem kaptunk!

Ez a bértábla ebben a formában szégyen és megalázó!

közoktatás nyílt levél 

Követeljük bérünk azonnali rendezését, a bértábla azonnali átdolgozását, az egész oktatási rendszerre jellemző bérfeszültség feloldását! 

Tarthatatlan, hogy egy kezdő szakmunkás ugyanannyi bérért dolgozik, mint egy 40 éves munkaviszonnyal, középfokú, felsőfokú végzettséggel rendelkező munkavállaló! (A bértábla B1-től F2-ig kategóriái jelenleg az átlagos bruttó 129.000 Ft-ot jelentik.)

Egyben valamennyien csatlakozunk a Miskolci Herman Ottó Gimnázium nevelőtestületének kezdeményezéséhez!

Forrás: http://www.noks.tk/index.php

0 Tovább

Ezt várja Orbán Viktor az iskoláktól

Jól nevelt, jó fizikai állapotban levő gyerekeket akar a magyar iskoláktól Orbán Viktor, olyan gyereket, akik a nemzetközi gazdasági versenyben is megállják a helyüket - mondta miniszterelnök az állami rádióban elhangzott péntek reggeli blokkjában.

Orbán Viktor szerint 2010-re a magyar oktatási rendszer pénzügyileg csődbe ment, ezért újra kellet szervezni. A másik kiindulópont az volt, hogy a magyar gyerekek tudása folyamatosan gyengült a 2000-es évek elején - más szóval az oktatási  rendszer szakmailag is megbukott. Szerinte a Klik létrehozásával a kormány jó irányba indult el.

Orbán - elmondása szerint - érti a pedagógusok "minden felvetését", de a középpontba a gyerekeket kell állítani. Az a kérdés, hogy az iskola felkészíti-e őket az életre és boldogok-e magyar gyerekek. Orbán a "nyílt kormányzás" híve - ezért folynak az egyeztetések a pedagógusokkal. Ezután a miniszterelnök elsorolta, hogy miket tett a kormány az oktatásban - béremelés, fejlesztések -, összesen 700 milliárd forintos pluszforrásról beszélt.

0 Tovább

Közoktatás: kerekasztal/sztrájk? - Magyarul Balóval

0 Tovább

önképző

blogavatar

Önképző. Ha máshogy nem megy.

Utolsó kommentek