40 milliárd folyhat a Pécsi Tudományegyetemhez

Abból azért elég sok mindent lehet fejleszteni, nemde? Ez egyébként úgy adódik össze, hogy 

  • 24 milliárd forintot tol a kormány a Modern városok programon belül a pécsi orvosképzésbe,
  • ezt egésízti még ki pár milliárd forint európai uniós pályázati forrás,
  • és számolnak még 5-6 milliárd forintos magántőke-beruházással is.

PTE Pécsi Tudományegyetem fejlesztés felsőoktatás

A PTE Általános Orvostudományi Karon egyébként mind az oktatói állomány, mind az infrastruktúra tekintetében elégtelenek a feltételek, így a fejlesztése szükségesek is. Az eredetileg 200 fősre tervezett évfolyamokon 600 hallgatót oktatnak, vagyis háromszoros a túlterheltség. Modernizálni fogják a klinika Rákóczi úti épületeinek egy részét és az egészségtudományi kar épületegyütteseit. Ja, és megdupláznák a külföldi hallgatók számát, ami már így sem kevés, mert olyan 2200 fő és 5000-re tornásznák.

0 Tovább

Kísérleti nyúlnak toboroz hallgatókat a Corvinus és ELTE

felsőoktatás BCE ELTE Budapesti Corvinus Egyetem Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatás kísérletKedves Hallgatók !

A Corvinus Egyetem és az ELTE Pszichológiai Intézet közös kutatása keretében számítógépes szimulációs kísérlethez keresünk önkéntes résztvevőket. A kísérlet célja az egyén döntéshozatali mechanizmusainak vizsgálata kockázatos befektetési szituációban.

A kísérletsorozat 2016. február 15. és 26. között zajlik a BCE főépületében, az E107-es gépteremben. A részvétel 40-50 percet vesz igénybe, és valamennyi résztvevőnek egyéni visszajelzést adunk a szimulációban elért eredményéről. A kísérletre a www.befszim.hu oldalon tudnak jelentkezni; itt egyben részletes tájékoztatást találnak a kísérlet céljáról, menetéről, a részvétel feltételeiről.

Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!
Ruzsa Gábor
Statisztika Tanszék

0 Tovább

Palkovics László menetrendet hirdetett

  • Azok az ügyek kerülnek előre, amelyek már az új tanévtől, vagyis 2016 szeptemberétől kell, hogy éreztessék hatásukat. Az ezekhez szükséges törvény-, rendelet- és más strukturális módosításokat nyárig meghozzák.
  • Ezután azok a feladatok következnek, amelyeket menet közben is tudnak alakítani, és nem tanévhez kötöttek.
  • A harmadik csoportba pedig a középtávú fejlesztések tartoznak.

közoktatás oktatás felsőoktatás

0 Tovább

Nincs gáz, nem lesz iskola - mindenki nyugodjon le

Nem fizetett a Klik, ezért kikapcsolták a gázt az egyik általános iskolában – tudta meg az atv.hu. Helyi szülők arról számoltak be, hogy a Gyöngyöstarjáni Általános Iskolában pénteken a szolgáltató lekapcsolta a gázt, mert a Klik nem egyenlítette ki a számlát. A hétfői tanítás biztosan elmarad, a keddiről még semmilyen információt nem kaptak. Az iskola egyelőre nem adott ki hivatalos tájékoztatást az ügyben.

0 Tovább

Ez történt a héten közoktatás-ügyben

Miskolc. Eső. Demonstráció.

Miskolcon szakadó esőben egy-kétezer ember gyűlt össze a Herman Ottó Gimnázium elé meghirdetett keddi demonstráción. Országszerte több helyen, Békéscsabán, Budaörsön, Győrött, Hajdúszoboszlón, Pécsen, Sopronban, Szegeden, Szombathelyen és Veszprémben is szerveztek szolidaritási demonstrációt. Budapesten is több százan tüntettek a Szabadság téren. A tanárok többek között szabad tankönyvválasztást és a pedagógus-életpályamodell módosítását követelték. A tüntetésről az Origo is közölt összefoglalót. Ha érdekli a teljes demonstráció, itt nézheti meg:

Közben meglett a 30 ezredik támogató is

... és hol van még a vége? Ha Ön is csatlakozna a Herman Otto nyílt leveléhez, akkor a tanítanék.com-on teheti meg.

25 pontról szavaztak

25 pontról szavazhatott még kedden az Origo olvasóközönsége, amit másnap ki is értékeltek. Több mint 15 ezren szavaztak, a nem reprezentatív felmérésnek tekinthető válaszokból kiderül, hogy a diákoknak kedvező kérdésekben a szavazók egyetértenek a petícióban leírtakkal, de a tanárok foglalkoztatásával kapcsolatos pontoknál már árnyaltabb a helyzet.

A pedagógusokkal 9 kérdésben kevésbé szimpatizálnak

A szavazók 38 százaléka nem ért egyet azzal, hogy meg kell szüntetni az öregségi nyugdíjkorhatárt elérők automatikus foglalkoztatási tilalmát. Nem tennék automatikusan lehetővé, hogy az öregségi nyugdíjban lévők – nyugdíjuk folyósítása mellett – tovább dolgozhassanak. A kérdéssel megkeresték a pontokat meghirdető Pedagógusok Szakszervezetét is. Szerintük:

nem automatikus továbbfoglalkoztatásról van szó, hanem lehetőségről. Vagyis a munkáltató dönt arról, hogy szükség van-e arra, aki elérte a nyugdíjkorhatárt.

Vagyis az ellenérzés abból származhat, hogy az érintettek féltik munkahelyüket. Nem gondolták végig, hogy a jelenlegi szabályok alapján tanév közben el kell küldeni a pedagógust - áll közleményükben.

A Kliknek viszont mennie kell

Két esetben is leszavazták az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó Oktatáskutató és Fejlesztési Intézet által is bírált (a tanulmányt itt olvashatja) Klebelsberg Intézményfenntartó Központot. A Kliket a szavazók  csaknem 90 százaléka elutasítja, magyarán az iskolákat visszahelyezné korábbi fenntartói felügyelete alá.

Mendrey László bojkottálna, Galló Istvánné tárgyalna

Az iskolatitkárok is csatlakoztak a pedagógusokhoz

A Nevelő és Oktató munkát Közvetlenül Segítő munkatársak támogatásgyűjtő lapján lehet csatlakozni a kezdeményezéshez, melynek célja, hogy a 2008. évi közalkalmazotti bértáblát megváltoztassák, mert elmondásuk szerint 8 éve egy fillér béremelést sem kaptak.

Na jó, Mendrey László is tárgyalna

A Népszabadságban szombaton megjelent interjúban a szakszervezeti vezető jelezte, hogy a meghívás elfogadása és visszautasítása mellett is szóltak érvek, és végül úgy határoztak, elmennek az első tárgyalásra. Mendrey László a Népszavának beszámolt arról is, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmánya hozta meg a döntést péntek délelőtt. A szakszervezet vezetője szerint szoros volt a döntés, mert sokan nem látják biztosítottnak, hogy ez érdemi eredményekkel járó kerekasztal lesz. Elmennek, megnézik, de ha azt tapasztalják, hogy újabb terelés, látszatintézkedés csupán, akkor azon nyomban felállnak az asztaltól – hangsúlyozta. Jelezte, hogy a döntésben ő nem vett részt.

Czunyiné feje hullott

Szomnaton Balog Zoltán az EMMI minisztere bejelentette, hogy távozik Czunyiné Bertalan Judit a köznevelési államtitkári posztról. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár ezentúl mindkét területért felelős államtitkár lesz. 

0 Tovább
«
1234

önképző

blogavatar

Önképző. Ha máshogy nem megy.

Utolsó kommentek