Miskolc. Eső. Demonstráció.

Miskolcon szakadó esőben egy-kétezer ember gyűlt össze a Herman Ottó Gimnázium elé meghirdetett keddi demonstráción. Országszerte több helyen, Békéscsabán, Budaörsön, Győrött, Hajdúszoboszlón, Pécsen, Sopronban, Szegeden, Szombathelyen és Veszprémben is szerveztek szolidaritási demonstrációt. Budapesten is több százan tüntettek a Szabadság téren. A tanárok többek között szabad tankönyvválasztást és a pedagógus-életpályamodell módosítását követelték. A tüntetésről az Origo is közölt összefoglalót. Ha érdekli a teljes demonstráció, itt nézheti meg:

Közben meglett a 30 ezredik támogató is

... és hol van még a vége? Ha Ön is csatlakozna a Herman Otto nyílt leveléhez, akkor a tanítanék.com-on teheti meg.

25 pontról szavaztak

25 pontról szavazhatott még kedden az Origo olvasóközönsége, amit másnap ki is értékeltek. Több mint 15 ezren szavaztak, a nem reprezentatív felmérésnek tekinthető válaszokból kiderül, hogy a diákoknak kedvező kérdésekben a szavazók egyetértenek a petícióban leírtakkal, de a tanárok foglalkoztatásával kapcsolatos pontoknál már árnyaltabb a helyzet.

A pedagógusokkal 9 kérdésben kevésbé szimpatizálnak

A szavazók 38 százaléka nem ért egyet azzal, hogy meg kell szüntetni az öregségi nyugdíjkorhatárt elérők automatikus foglalkoztatási tilalmát. Nem tennék automatikusan lehetővé, hogy az öregségi nyugdíjban lévők – nyugdíjuk folyósítása mellett – tovább dolgozhassanak. A kérdéssel megkeresték a pontokat meghirdető Pedagógusok Szakszervezetét is. Szerintük:

nem automatikus továbbfoglalkoztatásról van szó, hanem lehetőségről. Vagyis a munkáltató dönt arról, hogy szükség van-e arra, aki elérte a nyugdíjkorhatárt.

Vagyis az ellenérzés abból származhat, hogy az érintettek féltik munkahelyüket. Nem gondolták végig, hogy a jelenlegi szabályok alapján tanév közben el kell küldeni a pedagógust - áll közleményükben.

A Kliknek viszont mennie kell

Két esetben is leszavazták az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó Oktatáskutató és Fejlesztési Intézet által is bírált (a tanulmányt itt olvashatja) Klebelsberg Intézményfenntartó Központot. A Kliket a szavazók  csaknem 90 százaléka elutasítja, magyarán az iskolákat visszahelyezné korábbi fenntartói felügyelete alá.

Mendrey László bojkottálna, Galló Istvánné tárgyalna

Az iskolatitkárok is csatlakoztak a pedagógusokhoz

A Nevelő és Oktató munkát Közvetlenül Segítő munkatársak támogatásgyűjtő lapján lehet csatlakozni a kezdeményezéshez, melynek célja, hogy a 2008. évi közalkalmazotti bértáblát megváltoztassák, mert elmondásuk szerint 8 éve egy fillér béremelést sem kaptak.

Na jó, Mendrey László is tárgyalna

A Népszabadságban szombaton megjelent interjúban a szakszervezeti vezető jelezte, hogy a meghívás elfogadása és visszautasítása mellett is szóltak érvek, és végül úgy határoztak, elmennek az első tárgyalásra. Mendrey László a Népszavának beszámolt arról is, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmánya hozta meg a döntést péntek délelőtt. A szakszervezet vezetője szerint szoros volt a döntés, mert sokan nem látják biztosítottnak, hogy ez érdemi eredményekkel járó kerekasztal lesz. Elmennek, megnézik, de ha azt tapasztalják, hogy újabb terelés, látszatintézkedés csupán, akkor azon nyomban felállnak az asztaltól – hangsúlyozta. Jelezte, hogy a döntésben ő nem vett részt.

Czunyiné feje hullott

Szomnaton Balog Zoltán az EMMI minisztere bejelentette, hogy távozik Czunyiné Bertalan Judit a köznevelési államtitkári posztról. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár ezentúl mindkét területért felelős államtitkár lesz.